Προσπέλαση ενδοκογχικής παθολογίας με πλάγια οστεοτομία κόγχων.
Lateral orbitotomy approach for intraorbital lessions
Ανέστης Χρυσοστομίδης, Ιωάννης Σταμουλόπουλος, Γεώργιος Κουτσώνας, Αστέριος Αντωνίου, Δημήτριος Τάτσης, Ιωάννης-Σοφιανός Αστρείδης, Ιωάννης Τηλαβερίδης, Κωνσταντίνος Βαχτσεβάνος
Anestis Chrysostomidis, Ioannis Stamoulopoulos, Georgios Koutsonas, Asterios Antoniou, Dimitrios Tatsis, Ioannis-Sofianos Astreidis, Ioannis Tilaveridis, Konstantinos Vaxtsevanos
Στοματική Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική ΑΠΘ, Ειδικό Κέντρο Χειρουργικής Θεραπείας και Αποκατάστασης Καρκίνου της Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο οφθαλμικός κόγχος είναι οστέϊνη κοιλότητα του σπλαχνικού κρανίου με σημαντικό αριθμό ευγενών ανατομικών δομών, καθοριστικών για τη λειτουργία της όρασης, εκ των οποίων εξορμάται ποικιλία νεοπλασμάτων. Το 68% των ενδοκογχικών όγκων είναι καλοήθεις με συχνότερη βλάβη τη δερμοειδή κύστη (14%), ενώ συχνότερη κακοήθης βλάβη είναι το non-Hodgkin λέμφωμα (12%)
ΣΚΟΠΟΣ: Σημαντικό ρόλο στην επιτυχή χειρουργική αντιμετώπιση των ενδοκογχικών όγκων έχει η επιλογή της κατάλληλης προσπέλασης. Όταν εξετάζουμε την καταλληλότερη προσπέλαση , η εντόπιση της παθολογίας είναι συχνά πιο σημαντική στη λήψη αποφάσεων παρά το είδος της παθολογίας. Η πλάγια οστεοτομία κόγχων είναι η καταλληλότερη τεχνική για πρόσβαση σε ενδοκογχικές βλάβες και βλάβες στην έξω πλάγια μοίρα του οπτικού νεύρου.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Κατά του τελευταίου 6μήνου αντιμετωπίστηκαν στην κλινική του Γ.Ν.Θ.Γ.Παπανικολάου 3 ασθενείς (άντρες), ο ένας με μόρφωμα οπίσθιας μοίρας οφθαλμικού κόγχου, ο δεύτερος με πάχυνση των μυών του οφθαλμικού κόγχου, υπό διερεύνηση ανοσολογικού νοσήματος και ο τρίτος με μόρφωμα άνω και πλάγιας μοίρας οφθαλμικού κόγχου, με πλάγια οστεοτομιά οφθαλμικού κόγχου και τη βοήθεια συστήματος ψηφιακά καθοδηγούμενης παρακολούθησης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι ασθενείς είχαν ομαλή μετεγχειρητική πορεία, χωρίς επιπλοκές. Λήφθηκε επαρκές ποσότητα ιστού προς ιστολογική εξέταση η οποίες ανέδειξαν αντίστοιχα μηνιγγίωμα μηνιγγιωθηλωματώδους τύπου, αδενοκυστικό καρκίνωμα από δακρυϊκό αδένα και επιδερμοειδής κύστη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η κατανόηση της παθολογίας των όγκων του οφθαλμικού κόγχου και η καλή γνώση των προσπελάσεων της περιοχής, είναι αναγκαία για τον σχεδιασμό της κατάλληλης διαχείρισης και την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων με καλά λειτουργικά αποτελέσματα και μικρή νοσηρότητα. Η διαχείριση απαιτεί πολλές φορές στενή διεπιστημονική συνεργασία με Νευροχειρουργούς και Οφθαλμιάτρους.