Μεταστατικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα προσώπου- Παρουσίαση σπάνιας περίπτωσης.
Μανιάτη Δήμητρα1, Νικολοπούλου Ανδριάνα1, Ευτυχιάδης Χρήστος2, Γεωργακοπούλου Μαρία3, Παραρά Ελένη1, Μουρούζης Κωνσταντίνος1
1Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Γ.Ν.Α ΚΑΤ
2Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Παθολογοανατομικό Εργαστήριο Γ.Ν.Α ΚΑΤ
3Πλαστικός Χειρουργός, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν
Metastatic basal cell carcinoma of the face- Presentation of a rare case.
Maniati Dimitra1, Nikolopoulou Andriana1, Eftichiadis Christos2, Georgakopoulou Maria3, Parara Eleni1, Mourouzis Konstantinos1
1Clinic of Oral and Maxillofacial Surgery, KAT Attica General Hospital
2Director, Laboratory of Anatomical Pathology, KAT Attica General Hospital
3Plastic Surgeon, Henry Dunant Hospital Center
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή κακοήθεια στον άνθρωπο. Παρόλο που συχνά θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως ένας τοπικός όγκος, η πιθανότητα μετάστασης αν και είναι πολύ μικρή, περίπου 0.03%, είναι υπαρκτή. Συχνότερα η μεταστατική νόσος αφορά τους επιχώριους λεμφαδένες και σπανιότερα τους πνεύμονες, τα οστά και το δέρμα. Το μεσοδιάστημα από την εμφάνιση της πρωτοπαθούς εστίας έως την εμφάνιση μετάστασης κυμαίνεται από μήνες έως δεκαετίες.
ΣΠΟΠΟΣ: Η παρουσίαση μίας σπάνιας περίπτωσης μεταστατικού βασικοκυτταρικού καρκινώματος του προσώπου σε προσωπικό λεμφαδένα που αφορούσε μία γυναίκα 76 ετών και η βιβλιογραφική ανασκόπηση των δεδομένων που αφορούν αυτή τη σπάνια οντότητα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΙΡΠΤΩΣΗΣ: Η ασθενής προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία λόγω σταδιακά αυξανόμενης διόγκωσης από τριμήνου στην δεξιά υπογνάθια χώρα, υπόσκληρης σύστασης, ανώδυνη στην ψηλάφηση και στέρεα προσπεφυμένη στην κάτω γνάθο. Το ιατρικό της ιστορικό περιλαμβάνει μαστεκτομή προ 35 ετών, υστερεκτομή, νόσο Parkinson και αφαίρεση βασικοκυτταρικού καρκινώματος ριζορρινίου προ τριών ετών. Επίσης, είχε διενεργηθεί εξέταση FNA και τα αποτελέσματα κυτταρολογικής εξέτασης συνηγορούσαν υπέρ επιθηλιακού νεοπλάσματος, πιθανότερα αδενοκαρκινωμάτος. Η ασθενής υπεβλήθη σε λεμφαδενικό καθαρισμό του υπογναθίου τριγώνου μετά από ογκολογική εκτίμηση. Τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης ήταν συμβατά με μεταστατική διήθηση του λεμφαδένα από το αναφερόμενο στο ιστορικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Ακολούθησαν συνεδρίες μετεγχειρητικής ακτινοθεραπείας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Παρά την πολύ σπάνια εμφάνιση μεταστάσεων από βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, θα πρέπει να διατηρείται υψηλός βαθμός υποψίας όταν αντιμετωπίζονται ασθενείς με λεμφαδενικές τραχηλικές διογκώσεις και ιστορικό βασικοκυτταρικού καρκινώματος κεφαλής. Η μετάσταση από αυτόν τον πολύ συχνό όγκο είναι σπάνια, αλλά μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην πορεία του ασθενούς.