Εξατομικευμένα πλέγματα τιτανίου βασισμένα σε τρισδιάστατες εκτυπώσεις: Τεχνικές σημειώσεις.
Γεώργιος Χατζηαντωνίου, Αστέριος Αντωνίου, Ιωάννης Σταμουλόπουλος, Αθανάσιος Κυργίδης, Βαϊα Αικατερίνη Αλεξούδη, Δημήτριος Τάτσης, Ιωάννης Τηλαβερίδης, Κωνσταντίνος Βαχτσεβάνος
PATIENT SPECIFIC TITANIUM MESHES BASED ON 3D PRINTING: TECHNICAL NOTES
Georgios Chatziantoniou, Asterios Antoniou, Ioannis Stamoulopoulos, Athanassios Kyrgidis, Vaia-Aikaterini Alexoudi, Dimitris Tatsis, Ioannis Tilaveridis, Konstantinos Vahtsevanos
Εισαγωγή: Η δημιουργία εξατομικευμένων πλεγμάτων τιτανίου που βασίζονται στην τρισδιάστατη εκτύπωση προπλασμάτων του οφθαλμικού κόγχου, τα οποία με τη σειρά τους κατασκευάζονται μέσω επεξεργασίας εικονικών μοντέλων, βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή στην αποκατάσταση καταγμάτων του οφθαλμικού κόγχου. Τα κατάγματα αυτά μεταβάλλουν τις διαστάσεις του τελευταίου, επηρεάζοντας την λειτουργίας της οπτικής συσκευής με προεξάρχοντα συμπτώματα την διπλωπία και τον ενόφθαλμο.
Σκοπός: Η εργασία αυτή έχει στόχο την παρουσίαση τριών περιπτώσεων ασθενών στους οποίους τοποθετήθηκαν εξατομικευμένα πλέγματα τιτανίου για την αποκατάσταση καταγμάτων του οφθαλμικού κόγχου.
Μέθοδος – Υλικά: Η κατασκευή των εξατομικευμένων πλεγμάτων τιτανίου στηρίχθηκε στην άντληση δεδομένων από αξονικές τομογραφίες και την δημιουργία εικονικών μοντέλων. Η χρήση της τεχνικής του κατοπτρισμού-«mirroring» κατέστησε δυνατή την προσομοίωση του οφθαλμικού κόγχου προ του τραυματισμού με βάση τον ετερόπλευρο υγιή κόγχο. Ο πρώτος ασθενής είχε αντιμετωπιστεί αρχικά με διαμόρφωση και τοποθέτηση διεγχειρητικά προκατασκευασμένου πλέγματος, καθώς και μεμβράνης τύπου Dura, με εμμένουσα ωστόσο διπλωπία μετεγχειρητικά. Η δεύτερη ασθενής είχε αντιμετωπιστεί αρχικά με τοποθέτηση μεμβράνης τύπου Dura, υποτροπίασε όμως έπειτα από επανατραυματισμό της περιοχής κατά την όψιμη μετεγχειρητική περίοδο. Ο τρίτος ασθενής αντιμετωπίστηκε εξαρχής με εξατομικευμένο πλέγμα.
Αποτελέσματα: Και οι 3 ασθενείς είχαν ομαλή και ανεπίπλεκτη μετεγχειρητική πορεία, με πλήρη αποκατάσταση τόσο του ενόφθαλμου όσο και σταδιακή υποχώρηση της διπλωπίας.
Συμπεράσματα: Η ανάπτυξη περισσότερο προσβάσιμων και εύχρηστων λογισμικών δημιουργίας τρισδιάστατων μοντελών καθιστά την χρήση εξατομικευμένων πλεγμάτων ως ιδιαίτερα ελκυστική λύση, καθότι μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος, εξαλείφοντας σχεδόν εξ’ ολοκλήρου την ανάγκη του διεγχειρητικού σταδίου της προσαρμογής του πλέγματος. Ταυτόχρονα, αποκαθίσταται με μεγαλύτερη προσεγγιστική ακρίβεια η ανατομία του οφθαλμικού κόγχου εξαλείφοντας αποτελεσματικά την διπλωπία και τον ενόφθαλμο.