Διαχείριση ιατρογενούς συμβάματος : θραύση βελόνης αναισθησίας.
Παναγιώτης Γιασημακόπουλος, Αλέξανδρος Λουϊζάκης, Γεώργιος Χατζηαντωνίου, Βαΐα-Αικατερίνη Αλεξούδη, Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος, Αθανάσιος Κυργίδης, Κωνσταντίνος Βαχτσεβάνος
Στοματική Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική ΑΠΘ, Ειδικό Κέντρο Χειρουργικής Θεραπείας και Αποκατάστασης Καρκίνου της Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου
Εισαγωγή: Η αφαίρεση σπασμένων βελόνων αναισθησίας από την περιοφθαλμική και γναθοπροσωπική περιοχή αποτελεί σπάνιο και κρίσιμο περιστατικό διαχείρησης για τον χειρουργό, ειδικά όταν το ξένο σώμα εντοπίζεται σε δύσκολα προσβάσιμες ανατομικές περιοχές.
Μέθοδος-Υλικά: Ασθενής άρρεν 17 ετών με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων τον Αύγουστο 2024, μετά από εξαγωγή του γομφίου #46 από οδοντίατρο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναισθησίας, η βελόνα έσπασε και ο ασθενής παραπέμφθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γ. Παπανικολάου για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία. Ο ασθενής εισήλθε στην κλινική και τοποθετήθηκε σε αντιβιοτική και παυσίπονη αγωγή, παραμένοντας νηστικός.
Κατόπιν διενέργειας αξονικής τομογραφίας σπλαγχνικού κρανίου (CT σπλαγχνικού κρανίου) αναδείχθηκε ένα υπέρπυκνο γραμμοειδές μόρφωμα στην περιοχή του δεξιού έξω πτερυγοειδή μυ, μπροστα από την κονδυλική απόφυση, σχεδόν στο ύψος της άρθρωσης και στο μέσο του αντίστοιχου κλάδου της κάτω γνάθου. Δεν παρατηρήθηκαν κατάγματα στις απεικονιζόμενες οστικές δομές.
Στη συνέχεια, υπό γενική αναισθησία και στοματοτραχειακή διασωλήνωση, έγινε τομή στη δεξιά πτερυγογναθιαία ραφή και αφαιρέθηκε το ξένο σώμα (βελόνα αναισθησίας). Ακολούθησε επιμελής αιμόσταση και συρραφή του τραύματος. Ο ασθενής έλαβε αποιδηματική αγωγή για μία ημέρα.
Αποτελέσματα: Το περιστατικό κρίθηκε επείγον και η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε εντός 24 ωρών. Μετά την παρέμβαση, ο ασθενής γύρισε στο τμήμα της κλινικής για παρακολούθηση και έλαβε εξιτήριο στις 19 Αυγούστου 2024, καθώς το τραύμα του είχε αποκατασταθεί πλήρως.
Συμπεράσματα: Η έγκαιρη διαγνωστική αξιολόγηση και η άμεση χειρουργική αφαίρεση του ξένου σώματος είναι κρίσιμες για την αποφυγή επιπλοκών σε παρόμοιες περιπτώσεις. Η στενή παρακολούθηση και η επαρκής μετεγχειρητική φροντίδα εξασφαλίζουν την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς.