Διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση οροθετικού ασθενούς με διηθητικό καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου. Η εμπειρία της κλινικής..
Differential diagnostic approach of an HIV-positive patient with invasive head and neck carcinoma.Our experience
Aντώνιος Σαραμάντος1, Αλέξανδρος Λουιζάκης1, Ανέστης Χρυσοστομίδης1, Δημήτριος Τάτσης1, Αθανάσιος Κυργίδης1, Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος1, Ιωάννης Τηλαβερίδης1, Χάρης Χάρη2, Κωνσταντίνος Βαχτσεβάνος1,
Antonios Saramantos, Alexandros Louizakis, Anestis Chrysostomidis, Dimitrios Tatsis, Αthanasios Kyrgidis, Konstantinos Paraskevopoulos, Ioannis Tilaveridis, Charis Chari, Konstantinos Vahtsevanos
1.Στοματική Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική ΑΠΘ, Ειδικό Κέντρο Χειρουργικής Θεραπείας και Αποκατάστασης Καρκίνου της Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου
2.Α Πρχ Κλινική ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ
Εισαγωγή
Το πλακώδες καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου (Head and Neck Squamous Cell Carcinomas-HNSCC) είναι η έκτη πιο κοινή κακοήθεια και η όγδοη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ και τους ογκογόνους ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Το HNSCC είναι η τρίτη πιο κοινή κακοήθεια κεφαλής και τραχήλου για ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), μετά το σάρκωμα Kaposi (KS) και το λέμφωμα non-Hodgkin. Το HNSCC εμφανίζεται σε σημαντικά αυξημένο βαθμό μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.
Σκοπός
Η παρουσίαση της εμπειρίας μας στην διάγνωση και αντιμετώπιση του πλακώδους καρκινώματος κεφαλής και τραχήλου μεταξύ ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.
Μέθοδος-Υλικά
Aσθενής άρρεν 63 ετών,οροθετικός υπό αντιική αγωγή και πλακώδες καρκίνωμα εδάφους στόματος καλής διαφοροποιήσης υποβλήθηκε σε εκλεκτικό λεμφαδενικό καθαρισμό και εκτομη βλάβης εδάφους στόματος δεξιά.
Ασθενής άρρεν 39 χρονών, οροθετικός υπό αντιική αγωγή και πλακώδες καρκίνωμα μέτριας διαφοροποίησης κάτω γνάθου και εδάφους στόματος δεξιά υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, λόγω τοπικά προχωρημένης νόσου
(Τ4aN3bM0 κατά AJCC 8 th edition).
Ασθενής άρρεν 57 χρ, οροθετικός υπό αντιική αγωγή και πλακώδες καρκίνωμα μέτριας διαφοροποίησης βλεννογόνου παρειάς αριστερά, με ιστορικό σαρκώματος Kaposi (KS) και καρκίνο του πρωκτού, υποβλήθηκε σε εκλεκτικό λεμφαδενικό καθαρισμό και εκτομή της βλάβης της παρειάς.
Αποτελέσματα
Ο πρώτος και ο τρίτος ασθενής είχαν ανεπίπλεκτη μετεγχειρητική πορεία με άριστη επούλωση των ιστών.Η μετεγχειρητική απόφαση του ογκολογικού συμβουλίου έκρινε την στενή παρακολούθηση των ασθενών χωρίς ανάγκη περαιτέρω θεραπείας.
Στον δεύτερο ασθενή δεν πραγματοποιήθηκε κάποια χειρουργική παρέμβαση, εφόσον κρίθηκε τοπικά προχωρημένη νόσος, αλλά υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.Λόγω μερικής ανταπόκρισης του ασθενούς στις παραπάνω θεραπείες ο ασθενής υποβλήθηκε συμπληρωματικά σε ανοσοθεραπεία.
Συμπεράσματα
Σημαντικός ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην διαχείριση και στην παραπομπή καρκινοπαθών ασθενών. Όπως επίσης σημαντική και η διάγνωση στο αρχικό στάδιο της νόσου και η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων του Ε.Σ.Υ.