Αντιμετώπιση εμμένουσων τραχηλοπροσωπικών λοιμώξεων με τη χρήση θεραπείας τραυμάτων αρνητικής πίεσης: Εμπειρία της κλινικής.
Συγγραφείς: Γεώργιος Κουτσώνας, Ιωάννης Σταμουλόπουλος, Παναγιώτης Γιασημακόπουλος, Αλέξανδρος Λουιζάκης, Δημήτριος Τάτσης, Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος, Ιωάννης Τηλαβερίδης, Κωνσταντίνος Βαχτσεβάνος.
Πανεπιστημιακή Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Γ.Παπανικολάου – Ειδικό Κέντρο Χειρουργικής Θεραπείας και Αποκατάστασης Καρκίνου της Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής
Εισαγωγή
Η θεραπεία των τραυμάτων με συσκευές αρνητικής πίεσης αποτελεί στις μέρες μας μια από τις πιο σύγχρονες μεθόδους για την αντιμετώπιση εμμένουσων τραχηλοπροσωπικών λοιμώξεων.
Σκοπός
Η παρουσίαση της εμπειρίας μας στην αντιμετώπιση εμμένουσων τραχηλοπροσωπικών λοιμώξεων με συσκευές αρνητικής πίεσης.
Μέθοδος-Υλικά
Ασθενείς με λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά και συμπληρωματικά με συσκευές αρνητικής πίεσης.
Όλοι οι ασθενείς είχαν εμμένουσες λοιμώξεις μετά από την χειρουργική αντιμετώπιση με διασπάσεις τραυμάτων και εμμένουσα πυόρροια, παρά την συστηματική τους βελτίωση.
Σε όλους αναγνωρίστηκαν προδιαθεσικοί παράγοντες που δικαιολογούσαν αυτήν την κατάσταση, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και ανοσοκαταστολή.
Αποτελέσματα
Η θεραπεία με συσκευές αρνητικής πίεσης. εφαρμόστηκε επιτυχώς, με αποτέλεσμα την πλήρη επούλωση και την σύγκλειση των τραυμάτων τους. Η μέση διάρκεια θεραπείας ήταν 5-7 ημέρες. Οι ασθενείς μετά την 1η ημέρα τοποθέτησης πήραν εξιτήριο και επανέρχονταν ανά 2-3 ημέρες για την αλλαγή του τραύματος, μειώνοντας την μέση διάρκεια νοσηλείας.
Συμπεράσματα
Τα Συστήματα Αρνητικής πίεσης λειτουργώντας μέσω αντλίας κενού, προάγουν την επούλωση των τραυμάτων μέσω της συνεχόμενης αναρρόφησης των εξιδρωματικών υγρών και των επιμολυσμένου περιεχομένου του τραύματος. Οι συσκευές αρνητικής πίεσης αποτελεί στις μέρες μας ακόμα ένα θεραπευτικό πλάνο ενάντια στην μεγάλη νοσηρότητα που έχουν τέτοιες επιπλεγμένες λοιμώξεις.