Φωσφατουρικός μεσεγχυματικός όγκος άνω γνάθου: Παρουσίαση περίπτωσης.

 

(PHOSPHATURIC MESENCHYMAL TUMOR OF THE MAXILLA: A CASE STUDY)

Κ. Κάντιος (K. Kantios)1, Θ. Παναγιωτόπουλος (T. Panagiotopoulos)1, Δ. Μανιάτη (D. Maniati)1, Ε. Παραρά (E. Parara)1, Σ. Τουρνής (S. Tournis)2, Γ. Αγρογιάννης (G. Agrogiannis)3, Κ. Μουρούζης (C. Mourouzis)1

  1. ΤμήμαΣτοματικήςκαιΓναθοπροσωπικήςΧειρουργικήςΓΝΑΚΑΤ (Department of Oral and Maxillofacial Surgery KAT General Hospital)
  2. ΑκαδημαϊκόςΥπότροφος, ΕργαστήριοΈρευναςΠαθήσεωνΜυοσκελετικούΣυστήματοςΙατρικήςΣχολήςΕΚΠΑ – ΓΝΑΚΑΤ (Research Laboratory of Musculoskeletal Disorders Medical School NKUA – KAT General Hospital)
  3. Α’ ΕργαστήριοΠαθολογικήςΑνατομικής, ΙατρικήΣχολήΕΚΠΑ (1st Department of Pathology, Medical School NKUA)

 

Εισαγωγή: Οι φωσφατουρικοί μεσεγχυματικοί όγκοι (phosphaturic mesenchymal tumors – WHO 2020) είναι εξαιρετικά σπάνια νεοπλάσματα. Συνήθως η διάγνωση τους καθυστερεί καθώς παραμένουν σε μικρές διαστάσεις, έχουν μεγάλη ποικιλία στην εντόπιση και προκαλούν γενική συμπτωματολογία όπως αυξανόμενη μυϊκή αδυναμία, οστικό πόνο και δυσκολία βαδίσματος. Η συμπτωματολογία οφείλεται σε προκαλούμενη από τον όγκο υποφωσφαταιμία και μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικά κατάγματα.

 

Σκοπός: Είναι η παρουσίαση περίπτωσης με φωσφατουρικό μεσεγχυματικό όγκο με επιθηλιοειδή και μεσεγχυματικά στοιχεία, με εντόπιση στην άνω γνάθο. Η ασθενής, 66 ετών, είχε απευθυνθεί σε ενδοκρινολόγο και ήταν υπό διερεύνηση για οστεοπενία. Μετά από διενέργεια PET-CT βρέθηκε μικρή ογκωτική εξεργασία στην φατνιακή απόφυση της άνω γνάθου ΔΕ ενώ οι εργαστηριακές εξετάσεις της ασθενούς έδειχναν μειωμένο φώσφορο, αυξημένη αλκαλική φωσφατάση και παραθορμόνη. Η ασθενής παραπέμφθηκε στην κλινική μας για χειρουργική αντιμετώπιση. Μετά την αφαίρεση του όγκου, η τιμή φωσφόρου, η αλκαλική φωσφατάση και η παραθορμόνη στον ορό επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να διακόψει την προηγούμενη αγωγή της. Η ασθενής επανεξετάζεται τακτικά και η μετεγχειρητική της πορεία κρίνεται ομαλή.

 

Συμπεράσματα: Οι φωσφατουρικοί μεσεγχυματικοί όγκοι (phosphaturic mesenchymal tumors) είναι σπάνιοι όγκοι οι οποίοι σχετίζονται με ογκογενή οστεομαλακία. Η κλινική τους εικόνα είναι μη ειδική και η διάγνωση τους μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Ωστόσο η χειρουργική τους αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει οριστικά και άμεσα την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Όλες οι Περιλήψεις Residents Session