Ρινοηθμοειδοκογχική μουκoρμύκωση: Διαγνωστική και θεραπευτική πρόκληση.
Rhino-orbital mucormycosis: Diagnostic and Theraputic Challenge
Ανέστης Χρυσοστομίδης, Γεώργιος Χατζηαντωνίου, Γεώργιος Κουτσώνας, Αντώνιος Σαραμάντος, Δημήτριος Τάτσης, Αθανάσιος Κυργίδης, Ιωάννης Τηλαβερίδης, Κωνσταντίνος Βαχτσεβάνος
Anestis Chrysostomidis, George Chatziantoniou, Georgios Koutsonas, Antonios Saramantos, Dimitrios Tatsis, Athanasios Kyrgidis, Ioannis Tilaveridis, Konstantinos Vaxtsevanos
Στοματική Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική ΑΠΘ, Ειδικό Κέντρο Χειρουργικής Θεραπείας και Αποκατάστασης Καρκίνου της Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου
Εισαγωγή: Η Ρινοηθμοειδοκογχική μουκoρμύκωση είναι μια ευκαιριακή και εξαιρετικά θανατηφόρα λοίμωξη. Αν και είναι σχετικά σπάνια, η συχνότητά της νόσου έχει αυξηθεί. Επηρεάζει τυπικά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς στο 90% των περιπτώσεων, και εντοπίζεται ιδιαίτερα σε ασθενείς με μη ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη, σε αιματολογικές κακοήθειες όπως η λευχαιμία, σε άτομα που έχουν μεταμοσχευθεί και σε άλλες περιπτώσεις με ουδετεροπενία.
Σκοπός: Η παρουσίαση δύο περιστατικών Ρινοηθμοειδοκογχικής μουκορμύκωσης που αντιμετωπίστηκαν στην Στοματική Γναθοπροσωπική Χειρουργική Κλινική του ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου στη διαρκεια του τελευταίου έτους, η πρώτη ασθενής με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και η δεύτερη ασθενής με Οξεία Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, μεταμοσχευμένη υπό ανοσοκαταστολή, με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και αυξημένο ΒΜΙ.
Υλικά και μέθοδος: Οι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν με εκτεταμένο χειρουργικό καθαρισμό της προσβεβλημένης περιοχής με συνοδό εξεντέρωση οφθαλμού. Κατά τη μετεγχειρητική νοσηλεία έλαβαν υψηλές δόσεις Αμφοτερικίνης Β.
Αποτελέσματα: Η ασθενής με τη διαβητική κετοξέωση επιβίωσε μετά από μακρά νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας και στην ΣΓΠΧ κλινική του ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, συνολικά 157 μέρες νοσηλείας, με ευμέγεθες έλλειμμα για το οποίο είναι σε διαδικασία κατασκευής προσθετικής αποκατάστασης, ενώ η ασθενής με το αιματολογικό νόσημα απεβίωσε μετά από μακρά νοσηλεία συνολικής διάρκειας 59 ημερών στην αιματολογική κλινική από δευτερεύουσες επιπλοκές του αναπνευστικού.
Συμπεράσματα: Η μουκορμύκωση είναι μια δυνητικά θανατηφόρος λοίμωξη, με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης 53%-60%. Η έγκαιρη διάγνωση, ο συνδυασμός κατάλληλης χειρουργικής παρέμβασης και φαρμακευτικής αγωγής διαδράμουν καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση του ασθενούς.