Οστεοποιό ίνωμα κάτω γνάθου: παρουσίαση περίπτωσης αποκατάστασης με αγγειούμενο περονιαίο κρημνό και χρήση ψηφιακού χειρουργικού σχεδιασμού και εξατομικευμένης πλάκας οστεοσύνθεσης.

 

Ossifying fibroma of the mandible: a case report of reconstruction using the fibula free flap in addition with virtual surgical planning and a customised bone plate

 

Κουβαράτης Η, Μοσχονάς Γ, Χατζηγαβριήλ Α, Φούζας Μ, Ζαφειρούδης Π

Kouvaratis I, Moschonas G, Chatzigavriil A, Fouzas M, Zafiroudis P

 

Πανεπιστημιακή Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ΓΝ Ευαγγελισμός, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Διευθυντής: Καθηγητής Χ. Περισανίδης

 

 

 

 

Εισαγωγή: Το οστεοποιό ίνωμα ταξινομείται ως καλόηθες νεόπλασμα των οστών, το οποίο όμως μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις προτού διαγνωστεί και έχει πιθανότητα υποτροπής αν αφαιρεθεί ατελώς. Η πλήρης εκτομή μεγάλων όγκων της κάτω γνάθου καταλείπει εκτεταμένο οστικό έλλειμμα η αποκατασταση του οποίου αποτελεί πρόκληση για το χειρουργό. Με την πρόοδο της χειρουργικής τεχνικής, η χρήση του ελεύθερου περονιαίου κρημνού θεωρείται πλέον η πρώτη επιλογή για την αποκατασταση ελλειμμάτων της κάτω γνάθου. Περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας της συγκεκριμένης τεχνικής μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ψηφιακού χειρουργικού σχεδιασμού και τεχνολογίας CAD/CAM. Παρουσιάζεται περίπτωση αποκατάστασης τμηματικής γναθεκτομής λόγω οστεοποιού ινώματος με εφαρμογή των ανωτέρω τεχνικών.

 

Μέθοδος: Ασθενής θήλυ 30 ετών προσήλθε λόγω υποτροπής οστεοποιού ινώματος κάτω γνάθου για το οποίο είχε χειρουργηθεί άλλες 4 φορές τα τελευταία 12 χρόνια. Μετά από ακτινογραφικό έλεγχο διαπιστώθηκε εκτεταμένος όγκος ο οποίος καταλάμβανε το σώμα της κάτω γνάθου μέχρι και την κεφαλή του κονδύλου. Αποφασίστηκε να προβεί σε τμηματική γναθεκτομή με εξάρθρωση του κονδύλου και αποκατάσταση με ελεύθερο περονιαίο κρημνό. Διενεργήθηκε ψηφιακός χειρουργικός σχεδιασμός βάσει του οποίου κατασκευάστηκαν νάρθηκες για τις οστεοτομίες της περόνης καθώς και εξατομικευμένη πλάκα οστεοσύνθεσης (KLS Martin).

 

Αποτελέσματα: Δύο χειρουργικές ομάδες εργάστηκαν ταυτόχρονα. Το ελεύθερο οστικό μόσχευμα προσαρμόστηκε στο έλλειμμα βάσει του προεγχειρητικού σχεδιασμού. Λόγω μη ανεύρεσης αγγείων ικανοποιητικού διαμετρήματος στην πλευρά του ελλείμματος, για τις αναστομώσεις χρησιμοποιήθηκαν η προσωπική αρτηρία και φλέβα της αντίθετης πλευράς. Μετεγχειρητικά, η ασθενής παρουσίασε μικρή διάσπαση του τραύματος του τραχήλου η οποία αντιμετωπίστηκε συντηρητικά. Τρεις μήνες μετά παρουσιάζει άριστη επιβίωση του μοσχεύματος, καλή οδοντική συγκλειση και ικανοποιητικη διάνοιξη στόματος. Έχει προγραμματιστεί αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα σε δεύτερο χρόνο.

 

Συζήτηση: Η ακρίβεια της αποκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του βέλτιστου αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος. Η χρήση του ψηφιακού χειρουργικού σχεδιασμού δίνει τη δυνατότητα της προεγχειρητικής προσομοίωσης και της κατασκευής εξατομικευμένης πλάκας οστεοσύνθεσης και οδηγών οστεοτομίας, τροποποιημένων αναλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η ακριβής εφαρμογή του χειρουργικού πλάνου, ενώ  ταυτόχρονα υπάρχει όφελος στο χειρουργικό χρόνο και στο χρόνο ισχαιμίας του κρημνού χωρίς να αυξάνεται η πιθανότητα επιπλοκών.

Όλες οι Περιλήψεις Residents Session