Εξεσημασμένο τραχηλικό έλλειμμα λόγω νεκρωτικής περιτονιίτιδας – υπάρχουν διεθνείς συστάσεις αντιμετώπισης (guidelines) – Παρουσίαση περίπτωσης.

 

OUTSTANDING SKIN DEFECT OF THE CERVICAL REGION DUE TO NECROTIZING PERITONITIS – ARE THERE SPECIFIC TREATMENT GUIDELINES? – CASE PRESENTATION

 

Α. Νικολοπούλου 1, Χ. Κρασαδάκης1, Θ. Παναγιωτόπουλος1, Ε. Παραρά1, Κ. Μουρούζης1

1Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Γ.Ν.Α ΚΑΤ

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η κατιούσα νεκρωτική μεσοθωρακίτιδα είναι μια σοβαρή επιπλοκή ενός τραχηλικού αποστήματος με ποσοστό θνητότητας έως και 40%. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά με ευρείες τραχηλικές και θωρακικές παροχετεύσεις.

 

ΣΚΟΠΟΣ

Η παρουσίαση 56χρονου ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη που προσήλθε με κατιούσα νεκρωτική μεσοθωρακίτιδα. Επεπλάκη με νεκρωτική περιτονιίτιδα και προέκυψε ευμέγεθες ιστικό έλλειμμα στον τράχηλο και το ανώτερο θωρακικό τοίχωμα μετά το χειρουργικό καθαρισμό.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Άνδρας  56 ετών προσήλθε στα ΤΕΠ του νοσοκομείου ΚΑΤ με οίδημα τραχηλικής χώρας, όψη πάσχοντος, δυσκαταποσία και δύσπνοια.  Μετά τη διάγνωση κατιούσας νεκρωτικής μεσοθωρακίτιδας, αντιμετωπίστηκε με τραχειοστομία, ευρεία τραχηλική παροχέτευση άμφω, και εξαγωγή πολλαπλών οδόντων της κάτω γνάθου. Ο ασθενής νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ και κατά την διάρκεια της νοσηλείας του τοποθετήθηκαν παροχετευτικοί θωρακικοί καθετήρες. Υποβλήθηκε σε πολλαπλούς χειρουργικούς καθαρισμούς, ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ καθώς εμφάνισε νεκρωτική περιτονιίτιδα. Αυτό οδήγησε σε δερματικό έλλειμμα 70cm2 και έκθεση στο περιβάλλον όλων των τραχηλικών χώρων, του θυρεοειδούς αδένα, των στερνοκλειδικών συναρθρώσεων και του προσθίου άνω μεσοθωρακίου. Οι καλλιέργειες πυώδους συλλογής που πάρθηκαν κατά την διάρκεια της νοσηλείας του βγήκαν θετικές για Streptococcus anginosus, Acinetobacter baumanii complex, Klebsiella pneumoniae και Pseudomonas aeruginosa. Η αποκατάσταση έγινε τελικά κατά τρίτο σκοπό.  Η χρήση περιοχικών ή ελεύθερων κρημνών για αποκατάσταση αποφεύχθηκε λόγω διαβητικής αγγειοπάθειας.  Ο ασθενής εξήλθε με γαστροστομία που αφαιρέθηκε σε εξωτερική βάση. Η διάρκεια νοσηλείας ήταν 99 ημέρες.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η διαχείριση των οδοντογενών λοιμώξεων αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής μας πρακτικής και είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική και εξατομικευμένη. Διάφοροι παράγοντες όπως η μολυσματικότητα και η λοιμογόνος δύναμη των υπεύθυνων μικροοργανισμών, οι συννοσηρότητες του ασθενή,  καθώς και οι ανατομικές ιδιαιτερότητες του τραχήλου μπορεί να επιπλέξουν την κατιούσα νεκρωτική μεσοθωρακίτιδα με εκτεταμένη νέκρωση του δέρματος, όπως στην περίπτωση που παρουσιάζουμε.  Η παρατεταμένη νοσηλεία προσθέτει επιπλέον κινδύνους για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, σε ευπαθείς ασθενείς, ιδίως στη μετά covid 19 εποχή.  Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η καθημερινή ιατρική φροντίδα, ακόμα και μετά τη διακοπή των αντιμικροβιακών φαρμάκων, κατέστησε δυνατή την επούλωση του σημαντικού δερματικού ελλείμματος, χωρίς τη χρήση περιοχικού ή ελεύθερου κρημνού.

Όλες οι Περιλήψεις Residents Session