haoms2025-LOGO

Εγγραφές

 

Μαγδα Μανωλη

ΟΜΙΛΙΑ: Μελαγχρωματικοι και μη μελαγχρωματικοι δερματικοι ογκοι προσωπου: διαγνωστικες και θεραπευτικες προκλησεις

ΟΜΙΛΙΑ: Μελαγχρωματικοι και μη μελαγχρωματικοι δερματικοι ογκοι προσωπου: διαγνωστικες και θεραπευτικες προκλησεις

ΟΜΙΛΙΑ

Σαββατο 25 Ιανουαριου

10:00 – 10:30

Αίθουσα MC2

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικευθείς στην ειδικότητα της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας στην A’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική Α.Π.Θ. του νοσοκομείου Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Θεσσαλονίκης.
Υποψήφια Διδάκτωρ Α.Π.Θ.
Εμπειρία στην κλινική  δερματολογία, στη διενέργεια δερματοχειρουργικών επεμβάσεων και εφαρμογών αισθητικής δερματολογίας.

Eκπαίδευση
Ιατρική Σχολή, 2002-2008, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα
Μεταπτυχιακό στη Δερματοσκόπηση, 2021 – 2023, A’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα
Ph.D., 2021-σήμερα, Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

Προϋπηρεσία
Θητεία Ιατρού Υπηρεσίας Υπαίθρου, 2010-2011, Νήσος Ψαρρά, Χίος, Ελλάδα
Ειδικότητα Παθολογίας, 2011-2012, Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, Ελλάδα
Ειδικότητα Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, 2015-2020, Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα
Συνεργασία με την Ιδιωτική Κλινική της Θεσσαλονίκης  Laser Care, 2012-2015, (εμπειρία σε enegy based devices)
Εξωτερικός συνεργάτης Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, 2020-σήμερα, Ιδιωτικό Ιατρείο-Δερματολογική Μονάδα Dermomedica, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Επιστημονικά Υπεύθυνη Δερματολόγος, 01/2023-σήμερα, Ιδιωτικό Δερματολογικό Ιατρείο Dermocosmetica, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Εργασιακή εμπειρία
Εμπειρία στη δερματοσκόπηση και στην ολοσωματική ψηφιακή απεικόνιση. Πολυετής συνεργασία με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρίας Δερματοσκόπησης (IDS) Aιμίλιο Λάλλα τόσο στον ιδιωτικό τομέα (Dermomedica) όσο και στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική Α.Π.Θ.
Eμπειρία σε energy-based devices (lasers). Συνεργασία με την Ιδιωτική Κλινική της Θεσσαλονίκης  Laser Care.
Εμπειρία στη κοσμητική δερματολογία. Συμμετοτοχή σε hands-on workshops σε Ελλάδα και εξωτερικό. Local Mental Trainer της Galderma στην Ελλάδα.
Συμμετοχή ως ερευνήτρια σε κλινικές μελέτες σχετιζόμενες με δερματικές φλεγμονώδεις παθήσεις.

Επιστημονική εμπειρία
Reviewer δερματολογικών άρθρων επιστημονικών περιοδικών
Συγγραφέας άρθρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών
Ομιλήτρια σε επιστημονικά δερματολογικά συνέδρια
Μέλος 8 επιστημονικών εταιριών

ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Μελαγχρωματικοί και μη μελαγχρωματικοί δερματικοί όγκοι προσώπου: διαγνωστικές και θεραπευτικές προκλήσεις

Περίληψη

Το πρόσωπο αποτελεί την πιο ηλιοεκτεθειμένη περιοχή του ανθρώπινου σώματος. Ως εκ τούτου είναι και η συνηθέστερη θέση εντόπισης κακοήθων δερματικών όγκων με συχνότερους το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, οι οποίοι αποτελούν έως και το 99% των κακοήθων όγκων του δέρματος. Ο αυξημένος επιπολασμός αυτών των όγκων τα τελευταία 30 χρόνια και η αδυναμία διενέργειας εκτεταμένων χειρουργικών επεμβάσεων στην περιοχή του προσώπου, τόσο για λειτουργικούς όσο και για αισθητικούς σκοπούς, κατέστησε αναγκαία την πρώιμη διάγνωσή τους.

Η δερματοσκόπηση αποτελώντας μια  μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδο συνέβαλε με υψηλά ποσοστά ευαισθησίας και ειδικότητας στην έγκαιρη ανίχνευση των δερματικών όγκων. Πρόκειται για μία in vivo αξιολόγηση των δερματοσκοπικών δομών της επιδερμίδας, της χοριοεπιδερμιδικής σύνδεσης και του θηλώδους χορίου, αποτελώντας ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ της κλινικής και ιστολογικής εξέτασης.

Αλματώδη όμως βήματα δεν παρατηρούνται μόνο στο κομμάτι της διάγνωσης αλλά και της θεραπευτικής αυτών των συχνών κακοήθων όγκων του δέρματος τα τελευταία χρόνια. Νεότερα φάρμακα, όπως οι αναστολείς του μονοπατιού Hedgehog και η ανοσοθεραπεία για το προχωρημένο ή μεταστατικό βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αντίστοιχα, ήρθαν να ανατρέψουν τα δεδομένα σε όγκους που δεν επιδέχονται τοπικοπεριοχικό χειρισμό. Ποια είναι λοιπόν τα δεδομένα της καθημερινής κλινικής πρακτικής με αυτά τα φάρμακα; Σε ποιους απευθύνονται και ποια θεραπευτικά αδιέξοδα κατάφεραν να επιλύσουν;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HAOMS 2025