Αποκατάσταση πλακώδους καρκινώματος κάτω χείλους με κρημνό Karapandzic – Παρουσίαση δύο περιπτώσεων.

 

Reconstruction of squamous cell carcinoma of the lower lip with Karapandzic flap – Two case reports.

Συγγραφείς: Μαστρογεωργίου Μιχαήλ, Κωσταρές Ευάγγελος, Σταμουλούπουλος Ιωάννης, Κουτσώνας Γεώργιος, Μπαλάσκας Λεωνίδας, Κοντός Κωνσταντίνος, Μάκος Χρήστος.

Authors: Mastrogeorgiou Michail, Kostares Evangelos, Stamoulopoulos Ioannis, Koutsonas Georgios, Balaskas Leonidas, Kontos Konstantinos, Makos Christos.

Περίληψη :

Εισαγωγή : Το πλακώδες καρκίνωμα κάτω χείλους ευθύνεται για το 95% των μη μελανωτικών όγκων κεφαλής και τραχήλου. Εμφανίζεται ως εξωφυτική ή ελκωτική εξεργασία στο κάτω χείλος με εντόπιση στο δέρμα, το ερυθρό κράσπεδο ή στο στοματικό βλεννογόνο του κάτω χείλους ή/και σε συνδυασμό αυτών των ανατομικών δομών.

Για την εμφάνισή του ατιολογούνται χρόνιοι τραυματισμοί, έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία, κάπνισμα, λοίμωξη από ογκογόνους ιούς και ανοσοκαταστολή. Για την ανάδειξη τυχόν απομακρυσμένων μεταστάσεων κρίνεται αναγκαία μία σειρά κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων, ενώ η τοπική θεραπευτική αντιμετώπισή του γίνεται με κριτήρια την θέση και έκταση που καταλαμβάνει, τον παθολογοανατομικό προσδιορισμό του τύπου και του σταδίου του, την πλήρη εξαίρεση και την προάσπιση του λειτουργικού και αισθητικού αποτελέσματος. Σε περιπτώσεις έκτασης άνω των 3 εκ. και σε υποτροπές επανεμφάνισης συνιστάται η πραγματοποίηση τραχηλικού λεμφαδενικού καθαρισμού.

Η αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του κάτω χείλους είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη και διατήρηση μυϊκής στιβάδας και αιμάτωσης της περιοχής, με την κατά Karapandzic αποκατάσταση των ελλειμμάτων του κάτω χείλους να καλύπτει με επάρκεια αυτές τις συνθήκες.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η παρουσίαση της αφαίρεσης δύο περιπτώσεων πλακώδους καρκινώματος κάτω χείλους με πλαστική αποκατάσταση του ελλείματος με κρημνό κατά Karapandzic.

Αποτελέσματα: Η πρώτη περίπτωση αφορά ασθενή με  πλακώδες καρκίνωμα κάτω χείλους χειρουργηθέν αλλού προ διετίας, με προσκόμιση απεικονιστικών εξετάσεων, μαγνητικής τομογραφίας σπλαγχνικού κρανίου, άνω, κάτω κοιλίας και αξονική τομογραφία θώρακος με αρνητικά ευρήματα.

Εξ αιτίας της έκτασης του νεοπλάσματος και της υποτροπής του πραγματοποιήθηκε ευρεία χειρουργική εκτομή, πλαστική αποκατάσταση με κρημνό κατά Karapandzic και τραχηλικός υπερωμοϋοειδικός λεμφαδενικός καθαρισμός.

Μετεγχειρητικά και με απόφαση ογκολογικού συμβουλίου διενεργήθηκε επικουρική ακτινοθεραπεία (15 συνεδρίες των 300Gy) λόγω παθολογοανατομικού πορίσματος διήθησης γραμμωτού μυός.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ασθενή με ευμέγεθες ανώδυνο μόρφωμα κάτω χείλους από έτους με ακανόνιστα όρια, εξελκωμένη επιφάνεια και χροιά και ιστολογικό πόρισμα για πλακώδες καρκίνωμα. Ο ασθενής λόγω καρδιοαγγειακής συνδρομής υπεβλήθη με τοπική αναισθησία παρουσία αναισθησιολόγου σε εκτομή του μορφώματος και πλαστική αποκατάσταση με κρημνό κατά Karapandzic.

Στα πλαίσια της μετεγχειρητικής παρακολούθησης οι ασθενείς παραμένουν ελεύθεροι νόσου μέχρι σήμερα με απουσία λειτουργικών και αισθητικών επιπλοκών.

Συμπεράσματα : Το πλακώδες καρκίνωμα κάτω χείλους αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς όγκους κεφαλής και τραχήλου με τάση να επεκτείνεται τόσο περιοχικά όσο και εν τω βάθει του σφιγκτήρα μυ.

Τα ελλείμματα μετά από εκτομή κάτω των δύο τρίτων του μήκους του χείλους συνήθως μπορούν να αποκατασταθουν με άμεση συρραφή, ενώ ελλείμματα άνω των

δύο τρίτων και βάθους διήθησης άνω των 5 χιλιοστών χρήζουν ευρύτερης εκτομής, πλαστικής αποκατάστασης με τοπικοπεριοχικούς κρημνούς καθώς και με συνδυασμό εκλεκτικού υπερωμοϋοειδικού λεμφαδενικού καθαρισμού.

Η τεχνική πλαστικής αποκατάστασης μεγάλων ελλειμμάτων του κάτω χείλους κατά Karapandzic, ως εξέλιξη του κρημνού κατά Gilles, με στοιχεία προωθητικού επαρκώς αγγειούμενου δερματομυοβλεννογόνιου κρημνού, συνιστά μία πρόσφορη επιλογή. Η κινητοποίηση του σφιγκτήρα μυ προσφέρει επαρκή αποκατάσταση λειτουργικότητας της ομιλίας και της μάσησης και διατήρηση της αίσθησης της περιοχής.

Η μετεγχειρητική διάσπαση του τραύματος προλαμβάνεται με την επαρκή κινητοποίηση των κρημνών και την επιμελή μεταξύ τος συρραφή κατά τρία στρώματα.

Η απώτερη μετεγχειρητική επιπλοκή της μικροστομίας μπορεί να προληφθεί με την λεπτομερή προεγχειρητική μελέτη του περιστατικού και εάν προκύψει να αντιμετωπιστεί διεγχειρητικά ή σε δεύτερο χρόνο.

Όλες οι Περιλήψεις Residents Session