haoms2025-LOGO

Εγγραφές

 

Μιχαηλ Κουτρης

ΟΜΙΛΙΑ: Διαγνωση και μη-χειρουργικη αντιμετωπιση Κρανιογναθικων Διαταραχων

ΟΜΙΛΙΑ: Διαγνωση και μη-χειρουργικη αντιμετωπιση Κρανιογναθικων Διαταραχων

ΟΜΙΛΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 Ιανουαριου

9:00- 9:40

Αιθουσα ΣΚΑΛΚΩΤΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μιχαήλ Κούτρης είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2007 ολοκλήρωσε το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης στον τομέα Oral Kinesiology στην Οδοντιατρική Σχολή ACTA του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ από όπου έλαβε και τον τίτλο του διδάκτορα το 2013. Σήμερα μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας.

Στην Ολλανδία είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Στοματοπροπωπικού Πόνου και Δυσλειτουργίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (ACTA) και παράλληλα είναι Διεύθυνση της κλινικής και του μεταπτυχιακού προγράμματος εξειδίκευσης (Orofacial Pain / Oral Health Sciences). Εργάζεται επίσης ως κλινικός συνεργάτης του τμήματος Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής του Γναθοχειρουργικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (UMC Amsterdam) και ως ειδικός Γναθολόγος στην Κλινική Αντιμετώπισης Ειδικών Οδοντιατρικών περιστατικών του Άμστερνταμ (Stichting Bijzonder Tandheelkune-SBT).

Στην Αθήνα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο αντιμετώπισης αποκλειστικά περιστατικών στοματοπροσωπικού πόνου και βρυγμού. Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Αντιμετώπισης Πόνου (IASP) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Έρευνα στην Οδοντιατρική (IADR). Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Στοματοπροσωπικού Πόνου (EAOPD). Έχει διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής έρευνας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κρανιογναθικών Διαταραχών (EACD) και πρόεδρος της Ομάδας INfORM της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Έρευνα στην Οδοντιατρική (IADR).

Το ερευνητικό του έργο έχει βραβευτεί τόσο στην Ολλανδία όσο και διεθνώς. Συμμετέχει με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και με επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Διάγνωση και μη-χειρουργική αντιμετώπιση Κρανιογναθικών Διαταραχών

Περίληψη

Ο όρος Κρανιογναθικές διαταραχές-ΚρΓΔ (Temporomandibular Disorders-TMDs) είναι ένας συλλεκτικός όρος ο οποίος αναφέρεται σε κλινικές καταστάσεις που αφορούν τους μασητήριους μύες, τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις και τις σχετιζόμενες με αυτά ανατομικές δομές του στοματογναθικού συστήματος. Οι ΚρΓΔ αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία στοματοπροσωπικού πόνου μετά τον οδοντικό πόνο προσβάλλοντας περίπου το 10% του πληθυσμού. Διακρίνονται σε μυικού και αρθρικού τύπου. Τα κυριότερά συμπτώματά τους περιλαμβάνουν στοματοπροσωπικό πόνο, ο οποίος συνήθως επιδεινώνεται με τις λειτουργικές κινήσεις της κάτω γνάθου, περιορισμό της διάνοιξης του στόματος, κεφαλαλγίες και ήχους από τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις. Η διάγνωσή τους γίνεται με τα διεθνώς καθιερωμένα Διαγνωστικά Κριτήρια για τις ΚρΓΔ (Diagnostic Criteria for TMD / DC-TMD). Η διάγνωση βασίζεται σε στοιχεία από το ιστορικό και τα ευρήματα από την εξέταση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του στοματογναθικού συστήματος. Η μη-χειρουργική αντιμετώπισή τους εμπλέκει πλέον πολλαπλές ειδικότητες, με επικεφαλής τον ειδικό οδοντίατρο-γναθολόγο και περιλαμβάνει την ενημέρωση του ασθενούς, την κατασκευή εξατομικευμένου νάρθηκα ολικής επικάλυψης, εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείς και ψυχολογικές μεθόδους βασισμένες σε βιοανάδραση. Ο συνδυασμός των μη-χειρουργικών μέσων θεραπείας, οδηγεί σε πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται θετικά, η συνεργασία με ιατρικές ειδικότητες και η χρήση εξειδικευμένης φαρμακευτικής αγωγής αλλά και επεμβατικών τεχνικών όπου ενδείκνυνται είναι απαραίτητη για την ανακούφιση των ασθενών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HAOMS 2025