haoms2025-LOGO

Εγγραφές

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΗΛΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ: Η συμβολή της γναθοπροσωπικής χειρουργικής στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

ΟΜΙΛΙΑ: Η συμβολή της γναθοπροσωπικής χειρουργικής στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

ΟΜΙΛΙΑ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

13:20-14:00

Αίθουσα MC2

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεώργιος Α. Βήλος, DDS, MS

Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός

Diplomate American Board Oral & Maxillofacial Surgery

ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Η συμβολή της γναθοπροσωπικής χειρουργικής στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

 

Εφόσον η συντηρητική θεραπεία του ΣΑΑΥΥ (Συνδρόμου Αποφρακτικών Απνοιών Υποπνοιών στον Ύπνο) γίνεται με το μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό ή CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), θεραπεία που χορηγείται από ιατρούς ύπνου – πνευμονολόγους, η χειρουργική θεραπεία μπορεί να προσφέρεται ως εναλλακτική λύση από γναθοπροσωπικούς ή ΩΡΛ χειρουργούς σε περιπτώσεις που οι ασθενείς απορρίπτουν ή δεν μπορούν να ανεχθούν τη θεραπεία με το CPAP. Τα αποτελέσματα της χειρουργικής θεραπείας, όπως αυτά μπορούν να καταγραφούν σε μία μετεγχειρητική μελέτη ύπνου, πρέπει να είναι συγκρίσιμα με εκείνα που έχουν καταγραφεί με τον ασθενή να φορά το CPAP, ώστε να κριθεί η χειρουργική θεραπεία ως αποτελεσματική, ο ασθενής να θεωρηθεί ότι δεν πάσχει πλέον από το ΣΑΑΥΥ και κατά συνέπεια να του δοθεί η οδηγία να μη χρησιμοποιεί πλέον το CPAP.

Βιβλιογραφικά οι μόνες χειρουργικές επεμβάσεις (εξαιρουμένης της τραχειοστομίας) που γίνονται με σκοπό την ανακατασκευή του φαρυγγικού αυλού και που επιφέρουν ποσοστά ίασης από το ΣΑΑΥΥ συγκρίσιμα με εκείνα του CPAP, είναι οι προωθητικές οστεοτομίες του σπλαγχνικού κρανίου. Με τις επεμβάσεις αυτές διευρύνεται έμμεσα ο οπισθοϋπερώιος και ο οπισθογλώσσιος φαρυγγικός αυλός, αφού προωθούνται τα καταφυτικά πεδία των μυών της μαλακής υπερώας και της γλώσσας, ώστε να διευκολύνεται η δίοδος του εισπνεόμενου αέρα. Σημαντικότερη από την απλή αύξηση των διαστάσεων του φαρυγγικού αυλού κατά οπισθοπρόσθια και πλάγια έννοια θεωρείται ότι είναι η μείωση της ευενδοτότητας των πλάγιων φαρυγγικών τοιχωμάτων που επιτυγχάνεται με αυτές τις προωθητικές οστεοτομίες, λόγω διάτασης της πρόσθιας (γλωσσοϋπερώιας) και οπίσθιας (φαρυγγοϋπερώιας) παρίσθμιας καμάρας.

Οι ενδείξεις για χειρουργική θεραπεία του ΣΑΑΥΥ με προωθητικές οστεοτομίες του προσώπου (αμφιγναθική προώθηση του σπλαγχνικού κρανίου) δεν περιορίζονται μόνο σε ασθενείς που κεφαλομετρικά παρουσιάζουν οπισθογναθισμό άνω ή κάτω ή συνδυασμό αυτών. Μπορούν να επεκταθούν και σε κεφαλομετρικά νορμογναθικούς ασθενείς, όταν αυτοί πάσχουν από ΣΑΑΥΥ μέτριας ή βαριάς μορφής, οι οποίοι δεν ανέχονται τη θεραπεία με το CPAP, καθώς επίσης και σε αποτυχίες των φαρυγγοπλαστικών επεμβάσεων που δυστυχώς είναι πολύ συχνές.

Επικουρικές επεμβάσεις επί του ρινικού διαφράγματος, των κάτω ρινικών κογχών και του απιοειδούς στομίου της ρινικής κοιλότητας μπορούν να γίνουν σε συνδυασμό με την προώθηση της άνω γνάθου σε επίπεδο LeFort I για τη βελτίωση της ποιότητας της ρινικής αναπνοής. Την ίδια συμβολή μπορούν να έχουν ρινικές επεμβάσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση της εσωτερικής και εξωτερικής ρινικής βαλβίδας (λειτουργική ρινοπλαστική).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HAOMS 2025